петък, 16 януари 2009 г.

ПЕЧЕН БОБ НА ГЪРНЕ

Необходими продукти:

450-500 гр. гигантски боб
1 дебел стрък праз лук
1 глава червен кромид лук
15 печени чушки капия
1 връзка копър
3 моркова
50-60 мл. олио
червен пипер, сол, босилек, риган

Начин на приготвяне:

Боба се накисва за 5-6 часа в студена вода, след което се слага да се вари с чиста вода. Нарязва се праза и кромида на ситно и се слагат с олиото във гърнето да се запечат. Прибавят се солта, ригана и босилека. След като се позапече се слага да се пържи. Пържи се до слатисто. Водата на боба се изсипва и се налива чиста. Когато е полусварен се сипва в гърнето на мястото на лука и го оставяте да къкри с копъра и нарязаните на ситно моркови за известно време. Когато изпечения и запържен вече лук е полуготов му се прибавят червения пипер и ситно нарязаните чушки. Това е за запръжка!
Пържи се съвзем малко за да не нагарча червения пипер. Запръжката се прибавя при къкрещия боб с морковите и копъра, размешва се и се подправя на сол. Трябва да е леко сладникаво. Не пресолявайте. Долейте вода в зависимост от твърдината на боба и го остваете да къкри в гърнето, докато омекне по ваш вкус.

Сервирайте в чиния с настърган отгоре кашкавал или сирене, докато е топъл.
Добър апетит!

Няма коментари: